verslag Staten Generaal GGZ 14 maart 2019

Vandaag, 14 maart 2019, ging de eerste Staten Generaal van de Geestelijke Gezondheidszorg door in Antwerpen.

In totaal waren er zo’n 42 organisaties vertegenwoordigd, waaronder de VBEGP. Onder de 300 aanwezigen onder meer ook onze collega’s Maya van Zelst, Everd Van Soom, Veronique Vermeir en Chris Ekelmans.

Alle geledingen van de GGZ waren vertegenwoordigd en vier grote topics passeerden de revue tijdens deze goedgevulde voormiddag, waarvan de meest prioritaire standpunten momenteel in een noodplan gegoten worden. Al deze teksten kunnen teruggevonden worden op de website van de Staten Generaal, alsook een filmpje dat gedraaid werd tijdens deze bijeenkomst. U kan daarbij Guy Tegenbos aan het werk zien als moderator van de verschillende panels, waarin zowel ervaringsdeskundigen zetelden (oa Brenda Froyen, Ann Callebert, Els Draeck & Els Decock), huisartsen (oa Bram Spinnewijn, Karen Smets, David Vanneste), psychiaters (oa Frieda Matthijs, Kirsten Catthoor, Ruud van Winkel & May Vrijens), onderzoekers (oa Mark Leys & Lieven Annemans), voorzitters (oa Paul Van Deun, Raf De Rycke) en nog vele andere vertegenwoordigers vanuit de brede GGZ zoals juristen, sociologen en psychologen.

Een twee-gesprek met ministers Vandeurzen en De Block was ook deel van het programma. Daarin werd alvast geopperd door Vandeurzen dat de focus teveel op de medische en dus somatische kant van de zorg ligt en te weinig bij de geestelijke gezondheidszorg en dat een verschuiving, ook van budgetten, een prioriteit is. De Block gaf dan weer aan dat er best meer druk mag komen vanuit de GGZ op de politici. Daarin de klimaatbetogingen als voorbeeld nemen leek haar een goed idee. Eens zien of ons dat op bepaalde ideeën brengt! Deze Staten Generaal mag alvast tellen als een daad van druk me dunkt. Het is duidelijk dat de chaotische organisatie en versnippering in het GGZ landschap het niet evident maakt om te besturen. Tegelijk is het feit dat er 9 (negen!) verschillende ministers bepaalde bevoegdheden hebben op vlak van gezondheid eveneens een toonbeeld van versnippering, net datgene wat de politiek de gezondheidszorg verwijt.

Er werden filmpjes met getuigenissen getoond, er werd getwitterd, er werd aangekaart en in vraag gesteld. Het publiek kon via een app zijn stem uitbrengen en voor of tegen een bepaalde stelling stemmen.

Een volledig verslag van deze goedgevulde voormiddag zou ons te ver leiden, maar de voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie, Chris Bervoets vatte een aantal punten goed samen onder het motto: Niets Over Ons Zonder Ons.

Het is de eerste keer dat de hele GGZ op deze manier samenzit om adviezen te formuleren naar de politiek toe. Zorgaanzet.net is ook een belangrijk debat-forum waarop je je mening kwijt kan.

Er is vandaag duidelijke een belangrijk signaal gegeven vanuit een breed gedragen GGZ en wij volgen voor onze leden alvast de verdere evoluties op!

Voor verslag, Maya

Reacties (2)

 1. Mieke Desimpelaere

  Beste Veronique, Maya, Chris en Everd,

  Bedankt om dit bij te wonen en op te volgen namens ons als Gestalttherapeuten. Gestalt blijft zichtbaar in het versnipperd veld!
  Terwijl jullie op de Staten Generaal zaten was ik gedreven les aan het geven over Gestalttherapie op de Arteldehogeschool aan de verpleegkundigen. We blijven er voor gaan!
  Met grote appreciatie voor jullie!
  Mieke Desimpelaere

  Reageren
 2. Carolien

  Met dank dat jullie daar aanwezig waren. Dank voor alle inzet.
  met een warme groet,
  Carolien Jongbloed

  Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.